Resepi Lidah Buaya Yang Mudah Dan Senang Sangat Nak Buat
- Thursday, May 04, 2017
- By Rose MH
- 0 Comments
Itu
hari kisahnya..anak-anak suka kerepek ibu beli yang satu ni..tanya
orang baru tahu namanya, oh Lidah buaya, ada panggil tiram, ada panggil
Lidah Kucing..
Disebabkan anak-anak asik request minta beli, Kak rose pikir baik Kak rose buat..google dan jumpa resepi simple, tapi nak jugak share kat blog Kak rose ni untuk kenang-kenangan gitu menandakan ai is rajin mencuba dan rajin masuk dapur aiceceh ^_^
Kemudian asing kan macam ni, haa Kak rose ni amatur je, first time buat sendiri, main campak jelah macam ni..Bahan A tadi together kan semua, Bahan B minyak tu agak-agak nak lebih sikit pun ok je..asal kan jadi pes
Disebabkan anak-anak asik request minta beli, Kak rose pikir baik Kak rose buat..google dan jumpa resepi simple, tapi nak jugak share kat blog Kak rose ni untuk kenang-kenangan gitu menandakan ai is rajin mencuba dan rajin masuk dapur aiceceh ^_^
ok mari ke bahan & cara buat,
Bahan-bahan A :
Tepung 500mg
Telur sebiji
Planta/Majerin 2 sudu besar
Air 160ml
Garam secubit rasa
Bahan B :
6 sudu besar tepung jagung
6 sudu besar minyak
Cara membuatnya pula :
Ok dah siap bahan-bahannye semua?
Kemudian asing kan macam ni, haa Kak rose ni amatur je, first time buat sendiri, main campak jelah macam ni..Bahan A tadi together kan semua, Bahan B minyak tu agak-agak nak lebih sikit pun ok je..asal kan jadi pes
Uli bahan A sampai jadi doh macam ni.
Kemudian
kau orang canai kan dia guna pencanai, ai is tak ada pencanai pun, guna
botol susu anak..hahahahahaah, belasah je..yang penting dapat ratakan
doh ni, ambil sikit-sikt doh tu..nak sekali besar penumbuk kau orang pun
boleh..
lagi nipis lagi bagus tau, lagi panjang lagi banyak gulungan dia..potong petak
kemas-kemas so that selari masa nak gulung nanti
dah dapat bentuk petak kemas tu...sapu bahan B tadi, macam dalam gambar tu
Ok..lepas
dah canai tu..dah sapu bahan B, kau orang potong agak-agak lebar 2cm,
ikut kau orang nak lebar mana, lagi besar, lagi besarlaa gaya lidah
buaya kau orang ^_^
lepas
tu gulungla macam ni..then tekan sikit guna jari telunjuk atas gulungan
tu secara menegak, supaya kita canai nanti dia tak jadi lebar..
Dah
setel canai panjang-panjang..haaa campaklah masuk dalam minyak
panas..minyak tu biar betul-betul panas ye...gerongkan dia sampai
agak-agak nampak dah masak..angkat dan boleh je nak gaul terus dengan
gula icing tu..
ai is blend gula biasa je..haaaa..semuanye keje orang amatur kan..
ok..dah
siap, herrm ini gambar kene paksa anak berhenti ambik, kalau tidak asal
siap angkat gaul gula, tangan comel tu elok je.. 'Nak lagi ibu!'
tak sempat hidang..hihii
Selamat mencuba! ^_^
0 comments