*Piramid Panduan Pemakanan Sihat Bagi Ibu Mengandung.
Tips Makanan Berkhasiat Semasa Mengandung.
1. Pilih makanan daripada 5 kumpulan makanan (bulatan merah) utama dalam jumlah yang mencukupi untuk memastikan diet yang seimbang.
2. Perlu makan makanan utama dan 2 hingga 3 makanan ringan sehari.
3. Termasuk dari bantuan buah-buahan dan sayur-sayuran, bijirin penuh dan kacang untuk tingkatkan pengambilan serat ibu.
4. Minum sekurang-kurangnya 8 gelas air cecair setiap hari, terutamanye air & cecair lain seperti susu rendah lemak, jus buah-buahan segar & sup.
5. Eat 'Oily Fish', seperti tuna, mackerel & salmon anggaran 2 hingga 3 kali seminggu, kerana ia merupakan sumber DHA yg terbaik. Ibu juge boleh mengambil makanan tambahan suplemen yg mengandungi DHA. Klik sini utk ketahui DHA terbaik buat ibu & bayi.
6.Gunakan minyak sayuran seperti canola, soybean, jagung @ minyak zaitun dalam masakan anda akan tetapi dengan jumlah yang terhad.
7. Sentiase mengamalkan makan makanan yang segar, makanan mil penuh (wholemeal food).
Ibu hendaklah menghadkan pengambilan 'processed & preserved foods' sebagaimana ia kebiasaannya mempunyai kadungan tinggi sodium & 'preservatives'.
8. Kurangkan pengambilan kafien dengan mengurangkan pengambilan kopi, tea & minum kola. Sekat kopi & tea dengan hanya 1-2 cawan sahaja setiap hari.
9. Elakkan alkohol.
10. Hadkan pengambilan makanan yang bergoreng, snek yang berlemak tinggi (seperti kerepek kentang, coklat), makanan bergula & kesemua 'empty calories' foods.Makanan ini akan menaikkan berat badan ibu yang mana menyukarkan ibu untuk menurunkan berat badan setelah melahirkan & membawa kepada 'long-term overweight'.
Makanan Yang Perlu Dielakkan
Rujukan:
Salmonella
http://www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/tc/salmonellosis-topic-overview
Toxoplasma
http://en.wikipedia.org/wiki/Toxoplasmosis
Retinol
http://en.wikipedia.org/wiki/Retinol
Listeriosis@listeria
http://www.webmd.com/a-to-z-guides/listeriosis-topic-overview
*USDA (United States Department of Agriculture) Center for Nutrition Policy & Promotion.
Tips Makanan Berkhasiat Semasa Mengandung.
1. Pilih makanan daripada 5 kumpulan makanan (bulatan merah) utama dalam jumlah yang mencukupi untuk memastikan diet yang seimbang.
2. Perlu makan makanan utama dan 2 hingga 3 makanan ringan sehari.
3. Termasuk dari bantuan buah-buahan dan sayur-sayuran, bijirin penuh dan kacang untuk tingkatkan pengambilan serat ibu.
4. Minum sekurang-kurangnya 8 gelas air cecair setiap hari, terutamanye air & cecair lain seperti susu rendah lemak, jus buah-buahan segar & sup.
5. Eat 'Oily Fish', seperti tuna, mackerel & salmon anggaran 2 hingga 3 kali seminggu, kerana ia merupakan sumber DHA yg terbaik. Ibu juge boleh mengambil makanan tambahan suplemen yg mengandungi DHA. Klik sini utk ketahui DHA terbaik buat ibu & bayi.
6.Gunakan minyak sayuran seperti canola, soybean, jagung @ minyak zaitun dalam masakan anda akan tetapi dengan jumlah yang terhad.
7. Sentiase mengamalkan makan makanan yang segar, makanan mil penuh (wholemeal food).
Ibu hendaklah menghadkan pengambilan 'processed & preserved foods' sebagaimana ia kebiasaannya mempunyai kadungan tinggi sodium & 'preservatives'.
8. Kurangkan pengambilan kafien dengan mengurangkan pengambilan kopi, tea & minum kola. Sekat kopi & tea dengan hanya 1-2 cawan sahaja setiap hari.
9. Elakkan alkohol.
10. Hadkan pengambilan makanan yang bergoreng, snek yang berlemak tinggi (seperti kerepek kentang, coklat), makanan bergula & kesemua 'empty calories' foods.Makanan ini akan menaikkan berat badan ibu yang mana menyukarkan ibu untuk menurunkan berat badan setelah melahirkan & membawa kepada 'long-term overweight'.
Makanan Yang Perlu Dielakkan
Rujukan:
Salmonella
http://www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/tc/salmonellosis-topic-overview
Toxoplasma
http://en.wikipedia.org/wiki/Toxoplasmosis
Retinol
http://en.wikipedia.org/wiki/Retinol
Listeriosis@listeria
http://www.webmd.com/a-to-z-guides/listeriosis-topic-overview
*USDA (United States Department of Agriculture) Center for Nutrition Policy & Promotion.
0 comments