Kepentingan Vitamin C Yang Sering Diabaikan Ibu Mengandung
- Monday, December 08, 2014
- By Rose MH
- 0 Comments
Vitamin C dikenali sebagai asid askorbik, adalah penting untuk pembaikan tisu, penyembuhan luka, pertumbuhan tulang dan pembaikan, dan kulit yang sihat.
Vitamin C juga membantu melawan jangkitan badan kite, & ia bertindak sebagai antioksidan, melindungi sel-sel daripada kerosakan.
Ibu & bayi amat memerlukan vitamin ini setiap hari - ia adalah untuk pembentukan kolagen, struktur protein yang merupakan komponen tulang rawan, tendon, tulang, & kulit.
Berdasarkan kajian, bagi sesetengah penyelidik percaya bahawa kekurangan vitamin C dalam bayi yang baru lahir boleh menjejaskan pembangunan mental.
Vitamin C juga membantu badan ibu menyerap zat besi. Amalkan pengambilan makanan yang kaya dengan vitamin C dalam setiap hidangan agar ibu dapat keperluan vitamin C secukupnye @ ibu2 juge boleh mengamalkan pengambilan vitamin C dalam bentuk suplemen.
Berapa banyak vitamin C yang ibu perlukan???
Ibu hamil : sekurang-kurangnya 85 miligram (mg ) vitamin C sehari
Ibu hamil berusia 18 atau lebih muda : 80 mg
Ibu menyusu : 120 mg
Ibu menyusu berusia 18 tahun atau lebih muda : 115 mg
Ibu tidak perlu untuk mendapatkan vitamin C dalam jumlah yang disyorkan seperti di atas setiap hari. Ia hanyalah anggaran purata sepanjang beberapa hari atau beberapa minggu.
Sumber makanan seperti buah-buahan sitrus sangat tinggi dalam vitamin C, tetapi sayur-sayuran hijau, buah-buahan lain & sayur-sayuran adalah sumber yang sangat baik.
Kepanasan boleh memusnahkan vitamin C ketika memasak. Oleh itu adalah lebih baik untuk memilih vitamin C dari sumber makanan yang segar.
Sesetengah bijirin dan jus juge diperkaya dengan vitamin C, makanan yang menyediakan vitamin C termasuk:
8 auns jus oren : 124 mg
8 auns jus limau gedang : 94 mg
1 kiwi : 70 mg
1/2 cawan hirisan lada loceng mentah yg manis : 59 mg
1/2 cawan strawberi dihiris : 49 mg
1/2 cawan brokoli rebus : 51 mg
1/2 limau sederhana ( merah jambu, merah, atau putih) : 44 mg
1/2 cawan betik kiub : 43 mg
1/2 cawan tembikai 29 mg
1/2 kubis rebus : 28 mg
1/2 cawan mangga mentah: 23 mg
1/2 cawan keledek lecek : 21 mg
1 kentang bakar , dengan kulit: 20 mg
1/2 cawan sayur-sayuran rebus : 18 mg
1/2 cawan raspberi : 16 mg
1/2 cawan tomato ceri : 10 mg
Perlukah ibu2 mengambil suplemen vitamin C? Tidak perlu sebenarnye. Paling mudah & paling selamat adalah dengan mendapatkannya daripada diet pemakanan harian kite.
Ibu hanya perlukan segelas perahan segar jus oren setiap kali bersarapan.
AKAN TETAPI, sekirenye ibu2 sukar menyediakan keperluan vitamin C di dalam diet seharian, ibu2 boleh mengamalakan vitamin C semulajadi dari Shaklee & yang bebas dari bahan kimia &
Walaupun beberapa kajian menunjukkan bahawa vitamin C tambahan boleh mengurangkan kadar PROM ( pecah pramatang membran ), terdapat beberapa kebimbangan bahawa mengambil vitamin C tambahan semasa hamil boleh meningkatkan risiko kelahiran pramatang.
Terdapat juga laporan - walaupun jarang - skurvi (kekurangan teruk vitamin C) pada bayi yang dilahirkan oleh ibu-ibu yang mengambil vitamin C tambahan ketika mengandung. Jika ibu2 bimbang tentang pengambilan vitamin C ini, ibu2 boleh dapatkan khidmat konsultasi sepenuhnye dari saya @ boleh rujuk terus kepada doktor.
Tanda-tanda kekurangan Vitamin C termasuk rambut rapuh ; keradangan gusi ; kasar, kulit kering, luka lambat sembuh; dan lebam.
MOge perkongsian ini akan membuka jalan @ memberi manfaat buat ibu2 hamil @ yang bakal hamil. Sekian dulu dari saya, berjumpa lagi di entry akan datang. Insha Allah.
0 comments