15 Tips Rancang Keluarga Dengan Cara Sendiri Tanpa Perlu Kaedah Moden

Ada suami yang sukeeeee sangat anak ramai-ramai..ada jugak yang sampai suaminya tak izin untuk merancang.
 

Wahai suami-suami bagilah kerjasama dalam hal macam ni,  anda perlu tahu kesan kehamilan yang tidak dirancang atau tidak dikehendaki kerana ia melibatkan banyak perkara dari segi emosi, kesihatan, fizikal & juga mental isteri.

Tak sempat tau si isteri nak berehat..badan belum benar-benar pulih dah termengandung lagi😦😦😦
Merancang jarak kehamilan penting bagi memastikan anak kita dapat penjagaan & kasih sayang mencukupi dari pada ibu, lebih2 lagi kos sara hidup yang tinggi sekarang ni kan... makanya perancangan teliti perlu untuk kesejahteraan keluarga.

Jadilah ibu yang bijak merancang tempoh hamil. Kita perlu ambil kira tahap kesihatan kita kerana berkemungkinan ketika hamil pelbagai penyakit wujud seperti darah tinggi, diabetes dan kesakitan lain yang tidak diduga.
 

Apabila kita merancang jarak kehamilan ia membantu memberikan kelegaan kepada organ dalaman & si kecil kite tentunye mempunyai tempoh untuk bermanja dengan kita.
 

Ada yang memilih untuk merancang menggunakan kaedah moden & ade yang memilih untuk merancang sendiri..bagi yang merancang sendiri mungkin tips2 yang bakal saya kongsikan ini berguna buat kawan2 & pasangan.

Ikuti tips2 perancangan keluarga yang boleh kita lakukan sendiri bersama pasangan :
1. Jangan bersama suami ketika waktu subur. Periksa & kira dengan tepat waktu suburkita & elakkan kita & suami bersama ktika waktu tersebut.

Waktu subur adalah kite ovulasi berlaku di mana ia terjadi14 hari daripada hari pertama haid wanita mengikut kitaran haid masing2.

2. Ejakulasi di luar bertujuan untuk mengelakkan sperma & ovum disenyawakan ketika bersama. Ia dapat mengelakkan isteri daripada hamil.

3. Pemakaian kondom ketika bersama turut membantu. Ia mungkin membuatkan kita & pasangan tidak selesa namun ia adalah salah satu cara untuk merancang kehamilan.

 4. Bawa berbincang dengan pasangan kita & capai kata sepakat untuk tidak 'bersama' dalam jangka waktu yang ditetapkan sekirenya mendapat persetujuan daripada pasangan kita.

5. Menyusu secara eksklusif. Menyusu sepenuhnye terbukti dapat menjarakkan kehamilan seterusnya. Kaedah ini akan berkesan jika tempoh selepas kelahiran adalah kurang enam bulan, ibu belum datang haid & anak diberikan susu ibu secara eksklusif. 

Ini juga dapat mengelakkan ibu mengalami kehamilan sebaik saja habis tempoh berpantang.
 

***********************************************************

Bagi ibu yang ada masalah susu badan kurang tak kisah laa ibu bekerja mahupun surirumah..tapi nak sesangat menyusukan anak secara eksklusif, mungkin perkongsian dari seorang ibu bekerja ini yang mengalami masalah yang sama seperti kawan2 dapat membantu. Tonton video ini,
 *********************************************************

Info : Kajian menunjukkan sekurang-kurangnya 200 wanita diseluruh dunia ingin menggunakan kaedah perancangan keluarga yang selamat dan berkesan tetapi tidak berbuat demikian berikutan kekurangan maklumat dan perkhidmatan mengenai hal ini.

Pada masa yang sama,  setiap tahun 190 juta di seluruh dunia hamil & hampir 50 juta daripadanya melakukan pengguguran. 

6. Tetapkan di dalam hati & minda kita untuk mempunyai anak yang berkualiti dan bukannya dalam kuantiti yang banyak.

7. Periksa lendir yang keluar dari faraj kita. Jika waktu subur, lendiran agak likat seperti putih telur (kadang-kala menjadi basah kerana banyak).

Ketika itu, kita perlu jarakkan waktu untuk bersama antara 4 hingga 5 hari selepas pemeriksaan.

8. Gunakan campuran lengkuas, halia, biji lada hitam dari limau nipis, serta ragi. Tumbuk halus dan masukkan air suam dan air perahan limau nipis. 

Kacau dan tapis sebelum minum. Sebaiknya diminum sebaik sahaja selesai datang haid sebagai salah satu cara pencegahan kepada kehamilan.

9. Pengambilan jamu yang sesuai dengan badan dapat juga membantu kita & pasangan merancang kehamilan.

10. Buat pengiraan tentang kos & sebagainya bagi memastikan kita & pasangan sudah bersedia untuk menambahkan ahli keluarga baru.

11.  Merancang kehamilan membantu kita membesarkan anak dengan selesa.

12. Apabila kita mempunyai perancangan yang baik mengendalikan keluarga, anak kita boleh membesar dengan perhatian & pendidikan yang sepenuhnya dari kita.

13. Sebaik-baiknya jarak kan kehamilan kita dua tahun untuk setiap anak. Jika kita bersalin melalui pembedahan dapatkan khidmat nasihat doktor untuk kehamilan seterusnya.

14. Terdapat pelbagai jenis kaedah pencegah kehamilan di pasaran selain pil, alat seperti gelang getah juga boleh didapati di klinik untuk tujuan mencegah kehamilan & merancang keluarga.

15. Sekirenya kawan2 mengambil pil pencegah kehamilan, pastikan kawan2 menurut peraturan yang tertera di sampul ubat tersebut.

Apapun ade di antara kaedah2 ini..yang gagal pada sesetengah pasangan & ada yang berhasil bergantung kepada bagaimana isteri benar2 teliti dengan keadaan kesuburan & suami perlulah memberi kerjasama.

Moge bermanfaat buat kawan2 dan pasangan dalam merancang kehamilan sendiri tanpa kaedah moden.


You Might Also Like

7 comments

 1. Saya memang tak datang haid since menyusu anak secara penuh ni..tapi insyaAllah plan untuk anak seterusnya boleh buat ikut tips ni pula....

  ReplyDelete
 2. terima kasih..perkongsian yang amat berguna...

  ReplyDelete
 3. salam...
  Mohon pencerahan... sy bru bernikah 20hb Nov aritu tp lom bersama sbb wife period... so merujuk dlm artikel ni... elakkan bersama dlm tempoh 14hari dr hari pertama wife period... so selepas 3hb Dec nti bru abis 14ari tuu (waktu subur) ok sy fhm yg tu... so utk selepas tu blh bersama kn? sbb sy blm bersedia nk jd ayah... adekah bersama selepas 14ari tu blh menyebabkan wife pregnant? maaf... ilmu masih cetek...

  ReplyDelete
 4. salam...
  Mohon pencerahan... sy bru bernikah 20hb Nov aritu tp lom bersama sbb wife period... so merujuk dlm artikel ni... elakkan bersama dlm tempoh 14hari dr hari pertama wife period... so selepas 3hb Dec nti bru abis 14ari tuu (waktu subur) ok sy fhm yg tu... so utk selepas tu blh bersama kn? sbb sy blm bersedia nk jd ayah... adekah bersama selepas 14ari tu blh menyebabkan wife pregnant? maaf... ilmu masih cetek...

  ReplyDelete
 5. wsalam Pakcik Kayo, tahap kesuburan setiap wanita bergantung kepada kondisi kesihatan & kedatangan haid yang tetap..jika setiap bulan wife encik mempunyai kedatangan haid yang tetap..potensi utk hamil pada hari ke 14 sgt tipis.

  Akan tetapi jika pengiraan kedatangan haid berbeza setiap bulan adalah amat sukar utk kenal pasti sama ada tempoh tersebut adalah waktu subur @ tidak.

  ReplyDelete