Kepentingan Vitamin D utk Ibu Hamil

Ibu hamil & mnyusui sangat digalakkn utk mngmbil Vitamin D yg cukup setiap hari utk mencegah gangguan tulang. Berdasarkan kajian terhadap lebih 500 wanita hamil, 74% darinya tak tahu mereka terdedah  dgn kekurangan vitamin D ini kerana bayi menyerap Vitamin D yg diproduksikn dri ibu semenjak hamil.



Manfaat Vitamin D utk Ibu Hamil

  • Membantu tubuh mnyerap kalsium.
  • Membantu pengeluaran ASI* yg mngandungi vitamin D yg mencukupi.
  • Membantu menjaga tulang kekal sihat. 
  • Bukan hanya sekadar penguat tulang malah membantu mencegah pelbagai penyakit.
  • Utk mendapatkn seluruh manfaat di atas, kita disarankan utk mengambil 400 IU*, vitamin D stp hari & 200 IU utk remaja kurang 18thn.


Risiko Kekurangan Vitamin D


 Kekurangan Vitamin D sering terjadi pada 2 peringkat umur iaitu ketika bayi & kanak2. Antara risiko kekurangan vitamin D adalah:-

  • Berlakunye Riketsia* pada janin  yakni 1 keadaan di mana tulang menjadi bengkok.
  • Bagi ibu hamil pula, ia membawa kepada osteomalasia @ gangguan kesakitan pada tulang & otot lemah.
  • Menyebabkan kerapuhan tulang, meningkatkan risiko infeksi, gangguan pencernaan, diabetes tahap 1, serta obesiti.
  • Dikaitkan dgn pelbagai penyakit kronik yg mngncam nyawa, sperti kanser, pnyakit jantung, diabetes, multiple sklerosis serta penurunan daya ingatan.


Sumber Vitamin D


Vitamin D boleh diperolehi melalui sumber2 yg berikut:
  •  Sinar Matahari

💠 Sekitar 80% vitamin D yg kite perlukn  adalah dari sinar matahari. Waktu yg disarankan utk berjemur adalah pukul 6.00-9.00 keseluruh bahagian tubuh selama 10minit. Utk mcegah drp risiko kanser kulit, hindari pancaran matahari pada pukul 9.00-15.00.
  •  Minyak Ikan
💠 Suplemen minyak ikan mempunyai reputasi rasa yg kurang mnyenangkan. Selain   dari kaya dgn “Omega-3 terbaik” ia juga mngandungi vitamin D yg cukup tinggi.

  • Ikan Salmon
💠 Salah 1 ikan yg kaya dgn Omega-3, Tersedia dlm bentuk kiub beku, segar @ dikalengkan (tin).
                  💠  Mengandungi Vitamin D 4x lbih byk drpd produk pertanian.


  • Tuna
      💠 Ikan laut yg kaya dgn vitamin D, tinggi protein & Omega-3.


  • Susu.
      💠 Susu sapi, baik yg full cream @ skim. Diperkaya dgn nutrisi penting lainnye
      💠 1 gelas susu mngandungi anggaran 100IU vitamin D

  •  Bijirin
      💠   Kebanyakn bijirin yg tersedia dipasaran dah difortifikasikn dgn vitamin D.
      💠 Menu sihat : kombinasikan bijrin kgemarn anda dgn susu.

  • Telur
      💠 Kandungn vitamin D sekitar 21IU dlm kuning telur & protein dlm putihnye.


  • Cendawan
      💠 Menurut sebuah riset yg dimuatkan dlm Journal of the federation of America  
                         Societies for Experimental Biology, Cendawan kancing Putih yg diekspos dgn                            ultraviolet B selama bberapa jam memiliki kandungn vitamin D sekitar 400% lbih.
  •  Udang
     💠  Sumber Omega-3 yg tinggi protein namun rendah lemak & kalori.
     💠 Udang yg disajikan dlm anggaran 85gm mngndungi 129IU vitamin D.



Rujukan

**ASI- Air Susu Ibu

**IU- Unit Antarabangsa, ukuran aktiviti biologi

Riketsia- Menyebabkan tulang kaki bayi tumbuh membengkok

Osteomalasia-  Kekurangan kalsium dlm tulang yg baru tumbuh.

Multiple Sklerosis- Suatu keadaan patologis yang ditandai dengan  hilangnya myelin pada serabut saraf pada beberapa lokasi susunan sistem saraf manusia

You Might Also Like

0 comments